Aandacht en liefde overstijgen elke afstand | 07-04-2020

Natuurlijk is het fijn om iemand die u wilt steunen een knuffel te geven en een schouder te bieden om op uit te huilen. Helaas is dit, nu het Coronavirus heerst, niet mogelijk. Soms is het zelfs niet eens mogelijk om bij een afscheid aanwezig te zijn en persoonlijk uw medeleven te uiten. Dat is onvoorstelbaar moeilijk.

 

Ondanks de beperking van het fysieke, persoonlijke contact zijn er altijd manieren om er voor een ander te zijn. Om de ander een hart onder de riem te steken. Want juist nu is het zo belangrijk dat die ander weet dat u er voor hem of haar bent.

 

Zo kunt u een kaartje sturen met een berichtje recht uit het hart. U kunt ’s morgens vroeg een appje sturen om te vragen hoe de nacht is geweest of ’s avonds bellen om te vragen hoe de dag is gelopen. U kunt een bosje bloemen laten bezorgen en dit troostboeket voorzien van een persoonlijke boodschap. En als woorden tekort schieten kan het geven van een persoonlijk kleinigheidje een grote troost zijn.

 

Misschien zou u graag meer willen doen dan alleen uw steun betuigen. Bedenk dan dat het delen van een herinnering een dankbaar geschenk kan zijn. Ga gerust op zoek naar foto’s die een bijzonder moment markeren en stuur deze op. Of deel dat ene muziekstuk waarbij de tranen u spontaan in de ogen schieten en vertel waarom dat zo is. Bent u creatief? Laat uw emotie leidend zijn in uw creatie en schilder, zing, haak, schrijf, houw een beeld of smeed een sieraad en geef het resultaat als een kostbaar aandenken.

 

Eigenlijk maakt het niet uit wat u doet, als u het maar doet met aandacht en liefde. Het zal u helpen, maar ook zeker de ander. Want een gebaar uit een goed hart, in welke vorm ook, treft altijd zijn doel en zal voelen als een warme deken.  

Afscheid nemen op afstand, maar toch dichtbij | 18-03-2020

Als een dierbare komt te overlijden, staat de wereld even stil. Normaal gesproken is het al lastig om te bedenken wat u dan als eerste moet doen, maar nu het Coronavirus Nederland in zijn greep heeft, vraag u zich misschien helemaal af wat u moet doen en wat er wel en niet mag.

 

Ook in een periode als deze kunnen wij een hoop zorgen uit handen nemen. Na een overlijden kunt u ons nog steeds dag- en nacht bellen. Natuurlijk neemt u eerst de tijd die u nodig heeft en belt u ons pas als u daar aan toe bent.

 

Telefonisch zullen wij u een aantal praktische vragen stellen en daarnaast is er alle gelegenheid om uw verhaal te vertellen. Wij zorgen ervoor dat uw dierbare respectvol wordt verzorgd en gekleed en vervolgens wordt overgebracht naar een gekoelde ruimte.

 

Wij kunnen enkele administratieve zaken voor u uit handen nemen. Zo doen wij aangifte van overlijden bij de gemeente en kunnen wij de aanvraag voor het uitkeren van de uitvaartpolissen indienen.

 

In een persoonlijke afspraak met twee naasten kunnen wij kijken op welke wijze wij het afscheid kunnen vorm geven. U kunt aangeven wat de wensen zijn, wij kennen de meest recente richtlijnen van het RIVM en weten wat de huidige mogelijkheden zijn en zo zullen we samen tot een respectvol en warm afscheid komen.

 

De richtlijnen zijn duidelijk:

maximaal 30 personen

geen fysieke contacten | bij voorkeur 1,5 meter afstand van elkaar bewaren

geen cateringservice

 

Wij realiseren ons dat dit grote impact heeft op hetgeen de overledene en u wellicht voor ogen hadden. En helaas kunnen de uitvaartcentra, begraafplaatsen, crematoria en wij niets anders dan ons houden aan deze richtlijnen. Maar met wat creativiteit kunnen wij met elkaar wel manieren bedenken om de betrokkenheid te vergroten.

 

Als u bijvoorbeeld toch graag meer mensen wilt betrekken dan de toegestane 30, dan bedenken wij daar met elkaar een manier voor. We kunnen bijvoorbeeld bij het versturen van de kaart belangstellenden informeren over de wijze waarop zij onderdeel kunnen uitmaken van het afscheid.

 

Er zijn verschillende manieren om steun te betuigen, zonder fysiek aanwezig te zijn. We kunnen een mooi vel meesturen met de kaart waarop mensen een herinnering of een mooie tekst kunnen schrijven of waarop ze een foto kunnen plakken. Alle vellen bij elkaar kunnen gebundeld worden met een waardevolle herinneringsmap als resultaat. Iets vergelijkbaars is natuurlijk ook digitaal mogelijk. Op een condoleance site kan iedereen zijn of haar steun betuigen, er is zelfs een site waarbij niet alleen tekst, maar ook foto’s, muziek en filmpjes gedeeld kunnen worden. Ook deze sites bieden de mogelijkheid het geheel te bundelen en in de vorm van een herinneringsboek af te drukken.

 

Had u het afscheid graag voor meer dan 30 personen willen organiseren en wilt u de mensen die er nu niet fysiek bij kunnen zijn een alternatief bieden dan is het bijvoorbeeld mogelijk de afscheidsdienst te laten opnemen, zodat het teruggekeken kan worden. In sommige uitvaartcentra is het zelfs mogelijk om ‘live’ mee te kijken. Op plekken waar dit niet mogelijk is, kunnen wij hiervoor een bedrijf inhuren. 

 

Wij zien dat de vraag naar het maken van foto’s en reportages tijdens uitvaarten op dit moment toeneemt. Wij helpen u graag de juiste aanbieder te vinden. En als het budget dit niet toelaat vertellen wij u graag welke gratis alternatieven er zijn.

Afscheid nemen tijdens de Coronacrisis | 16-03-2020

Heel Nederland is in de greep van het Coronavirus. Het maakt inmiddels niet meer uit of je paniekeriger bent aangelegd of broodnuchter bent, iedereen krijgt ermee te maken. Omdat je vanwege een snotneus opeens thuis moet blijven, omdat de schappen leeg zijn als je boodschappen wilt halen, omdat de kinderen niet naar school kunnen, omdat je verzocht wordt thuis te werken, omdat vakanties worden geannuleerd en ga zo maar door.

 

Om dit virus de baas te worden, wordt er een beroep gedaan op ons allemaal, op ons gezonde verstand. Grote bijeenkomsten worden afgelast, alle horeca wordt gesloten en iedereen wordt verzocht op gepaste afstand van anderen te blijven.

 

Hoe moet dit nu als er iemand komt te overlijden? Wat is wel en niet verantwoord als je onverhoopt afscheid van iemand moet nemen. Kunnen afscheidsbijeenkomsten nog wel georganiseerd worden?

 

Hoe moeilijk het ook te bevatten is, helaas hebben de maatregelen om het Coronavirus in te perken ook gevolgen voor de wijze waarop wij afscheid kunnen nemen van onze dierbaren. Om duidelijk aan te kunnen geven wat wel en niet mogelijk is, heeft het RIVM richtlijnen opgesteld voor de uitvaartbranche.